Tervezői ajánlás

A legzöldebb árnyékolási mód, avagy melyik árnyékoló a leginkább környezetbarát

A cím kicsit sántít, hiszen a legzöldebb árnyékoló egy  szép fa, vagy egy szőlő-lugas, a szerző inkább a jelenleg forgalomban lévő épületárnyékoló szerkezetek tulajdonságait szeretné összehasonlítani és a tisztelt környezetbarát olvasó elé tárni.

Cégünk – a SYBA Napvédelem Kft – életében régóta fontos szempont a környezet és a természetvédelem. (Erről a honlapjaink zöld SYBA tematikus híreiben olvashat az érdeklődő.)

Ezért nem tudunk részt venni bizonyos projektekben, illetve ezért nem gyártunk bizonyos árnyékolókat.

A Bioklimatikus pergola például olyan mennyiségű alumíniumot tartalmaz, és inkább divat, mint praktikum, ezért erre saját terméket nem is fejlesztettünk.

Mostani cikkünkben azt mérlegeltük, melyik árnyékoló a leginkább környezetbarát.

A Textil árnyékolók árnyoldala

Egy modern, ZIP-screen árnyékolóba technikai textilt kell beépíteni. Az igazán tartós, jó textilek pedig üvegszál alapon PVC bevonattal készülnek. De ezeket a szöveteket is (maximum 20 évente) cserélni kell. Addigra a PVC-ből a levegőbe távozott a klórgáz és a lágyításra használt benzol, de az üvegszálról a PVC lebontására jelenleg eljárás sincsen.

Amit jelenleg teszünk – amellett, hogy a tervezőket a zöld út felé terelgetjük- az, hogy textilválasztásainknál a minimális szabási veszteséget adó szövetet választjuk, és amennyire lehet kerüljük a PVC használatát. Fejlesztésben a szétszedhetőséget, az anyaghomogenitást preferáljuk.

Fix, vagy forgatható óriáslamellás árnyékolók

A fixlamellás árnyékolók tömege nagy (a  lamellás árnyékolók m2-ként 10-20kg alumíniumot tartalmaznak. Ha mindez porfestett, akkor 0,1-0,2kg műanyag is beleszámolandó)

Kis szépségtapasz, hogy az élettartamuk  gyakorlatilag végtelen és az újrahasznosíthatóságuk 100% körüli.

A tervezésnél sokat tehetünk  környezetünkért, ha  eloxált felületeket választunk a porfestés helyett és a világos színeket favorizáljuk. ( A színek hangsúlyáról még szó lesz pár sorral lejjebb*)

Az üreges alumínium profilok szállítása és tárolása elég sok forrást igényel ( csomagoló anyagok, távtartók stb.), amelyet a karbantartás-mentességük és hosszú élettartamuk kompenzálhat, ha olyan homlokzatra kerülnek, amelyet hosszú távra terveztek.

A megoldás a lefutósínes zsaluzia.

A 80C vagy a 90Z termékünk.

A zsaluzia  m2-ként mindössze 1,5-2 kg alumíniumot tartalmaz, a festése (lakkozása) lényegesen kevesebb energiával, anyaggal történik.

 Szabályozhatósága miatt bizonyos esetekben a belső textilárnyékoló szerelése sem feltétlenül szükséges.

A lefutósínes verziók lamelláit be lehet annyira fordítani, hogy eléggé fényzáróak legyenek.

Mivel alumíniumtekercsből gyártjuk, egy-egy szállítmányból hatalmas mennyiségű árnyékolót lehet legyártani, fajlagos szállítása kedvező.

A textillel szemben az újra hasznosítása is magas %-os arányban lehetséges, alumínium és acél alkatrészei könnyen szeparálhatók, a műanyag mennyisége minimális.

Mivel mobil árnyékolóról beszélünk, működtetni kell valamivel.

A kézi működtetés nyilván kevesebb anyagfelhasználással és ráfordítással lehetséges, viszont a hajtókar áthajtásánál a tömítettség elvárás. Az egyre viharosabb időjárással pedig csak ablakmélyedésbe húzott kis méretű elemek tudnak harcolni, (de egy környezet -tudatos házon úgy sincsenek nagy méretű ablakok). 1,7m x 2m maximális mérettel kávába húzva komoly viharokat is ki tud állni egy zsaluzia, főleg a viharbiztosított verziója.

Ha ez nem megy, akkor motor kell, vezérlés kell, rengeteg elektromos kábel, érzékelők a homlokzaton, azaz sok-sok elektromos hulladék a sittbe keveredve, amikor majd az épület bontásra kerül.

Az árnyékoló színe

Sajnos még ma is a divat diktál a környezettudatosság helyett, és sok építész az antracit (vagy akár a teljesen fekete!) színeket részesíti előnyben.  

Egy fekete árnyékoló 80 fok fölé tud melegedni a mi szélességünkön, -szemben az ezüst vagy fehér, 40 fok körüli maximális felületi hőmérsékletével- ez nyilván jobban fűti az épületet, és a környezetet is. Sajnos mára a trend az, hogy 70-75%-ban antracitot vagy annál sötétebb színt kérnek. Ez 2000 előtt 10% alatt volt.

Minden elhangzott információt egybevetve továbbra is hiszünk abban, hogy környezetünk megmentése lehetséges, a tervezők előremutató, zöld gondolkodásmódja és a gyártók körültekintő magatartása sikerre viheti az ügyet.

Mutassunk példát a környezetünknek, járjunk elől új, környezetbarát megoldások megalkotásával!