Tokozott roletták

Azokban az esetekben, amikor az árnyékoló szerkezet utólag kerül beépítésre és nincs elrejtve a csomópontban, praktikus és esztétikus tokozattal szerelni.

Tokozatlan roletták

A beltéri árnyékolók szerkezetei általában rejtve vannak. Ebből kifolyólag nincs szükség tokozásukra. Ez a megoldás amellett, hogy esztétikus, költséghatékony is.

Hogyan válasszunk beltéri árnyékolót?

A belső árnyékoló szinte kizárólag a beltér fényviszonyait és a belátást hivatott szabályozni.

Minimálisan ugyan, de némi hővisszaverő funkcióval is bír. Ez csak akkor érvényesülhet, ha felület külső oldala fehér vagy alumínium színű.

Belső árnyékló (sötétítő) megoldások rendkívül széles skálán mozognak, de legtöbbjük nem felel meg a mai kor követelményeinek, valamilyen szempontból. Vagy nehéz tisztán tartani (reluxa), vagy túlzott karbantartás-igénye van (szalagfüggöny), vagy nehezen alkalmazható a nagy üvegfelületekkel rendelkező homlokzatok esetében (panelfüggöny). Az is lehet probléma, hogy nincs semmilyen tűzvédelmi minősítése (fareluxa, bambuszfüggöny). Bizonyos beltéri árnyékolók nem, vagy nehezen motorizálhatóak (plisszé).

A technikai szövetek rendkívül széles választéka lehetővé teszi a rolós belső árnyékolás teljeskörű felhasználását bármilyen épület esetében. Minél nagyobb a lefedendő felület, úgy növekszik a tengely átmérő, így a nyílászáró fölötti helyigény is. De még a legnagyobb árnyékolók esetében is 12cm hely elégséges lehet mint beépítési méret.

A szövet és a szerkezet kiválasztásához a legfontosabb kérdés, hogy a teljes sötétítés, a tükröződés-védelem (monitor), vagy a betekintés-gátlás az elsődleges szempont.

Teljes sötétítés esetén lehet-e fényrés vagy lefutósínben kell-e vezetni a textilt?

Tükröződés-védelem esetén milyen kitettségű az ablak, hogyan süt be a nap, és milyen színtónusú szövetben gondolkodunk (minél sötétebb a szövet, annál nyitottabb lehet a rács)?

Lehetséges több különböző szövet alkalmazása ugyanazon ablakon, így vetítés idejére vagy éjszakára tudunk sötétíteni, napközben árnyékolni