Aluminium árnyékolók

Z lamella

A Z nagylamellás árnyékoló rendszerünk felülethatékonysága mellett esztétikus és igyekszik elkerülni a lemez hatást. Ezt speciális, egyfalú, több helyen megtört alumínium profilok használatával érjük el.

Ellipsun

Az ELLIPSUN lamellás árnyékoló rendszer markánsan meghatározza a homlokzat képét. Díszítőelemként jelenik meg, miközben védi az épületet a napsugárzástól. Az Ellipsun termékek a legmagasabb felhasználói igényeknek is megfelelnek.

Zsaluzia

Az SL zsaluziák kültéri árnyékolók forgatható és felhúzható, alumínium lamellákkal, A lamellák nagymértékű állíthatóságával ezek az árnyékolók a legjobban szabályozható árnyékoló rendszerek.

Textil árnyékolók

Separet

A Separet árnyékolók egyaránt alkalmasak kültéri és beltéri használatra is. Beltéri alkalmazásuknál látható módon szereljük, míg kültéren általában a homlokzat burkolat mögé rejtjük. Kiválóan alkalmas nagy felületek árnyékolására.

Screen

A Screen árnyékoló négyszögletes tokformával készül, mindig porszórt kivitelben, 95 mm-es és 75 mm-es tokmérettel. A kívánt RAL szín megválasztásával a szerkezet a homlokzaton elrejthető, vagy éppen kiemelhető. A homlokzati megjelenést tovább fokozhatja a textil megválasztása is.

Veranda üvegetető árnyékolók

A Veranda üvegtető árnyékoló alkalmas télikertek, üvegtetők küldő árnyékolására. A teljesen rejtetten vezetett, kötéllel ellenhúzott mechanikája révén a szerkezet vízszintesen és ferde síkban is telepíthető. Keretek minden esetben porszórt (RAL).

Karos napellenzők

A karos napellenző ideális megoldás abban az esetben, amikor a felhasználó nem szeretne fix árnyékolót élettere fölé. Működtetése megoldható kézihajtókarral, vagy motorral is. A biztonságos működés érdekében szélérzékelővel láthatjuk el a szerkezetet.

Hogyan válasszunk kültéri árnyékolót?

Kültéri árnyékoló kiválasztásánál a funkció, a tájoltság, a dizájn és az üzemeltetés a legfontosabb szempontok.

Kültéri árnyékolók nagyban meghatározzák az épület arculatát, így fontos építészeti kérdés. A nagylamellás árnyékolók mindegyike alkalmas arra, hogy egy egyszerűbb homlokzat nagy egybefüggő sík felületeit megtörje. Eltérő színek alkalmazása esetén nem csak egyenesek mentén lehet megtörni egy homlokzatot, hanem teljesen eltérő felületeket lehet létrehozni. Felhúzható mobil árnyékolókat is lehet olyan módon kiemelni a homlokzati síkból, hogy hasonló hatást érjünk el velük. A kiemelt szerkezetek lefutósínjei és tokozatai, mind markánsabb elemek, mint a rejtett beépítéshez tartozó alkatrészek.

Az épület tájoltsága behatárolja, hogy milyen kialakítású árnyékolás működik megfelelően. D-i homlokzatokon jól működik a fixen beállított, akár vízszintes síkban elhelyezett (kinyúlós) árnyékolás. Ellenben K-i vagy Ny-i homlokzatokon csak a függőleges síkú, mozgatható külső árnyékolás fog megfelelő hővédelmet biztosítani. Az épület elhelyezkedése, körülépítettsége, és magassága meghatározza a homlokzatot érő szélerősségeket. Az időjárási szélsőségek növekvő száma miatt ez egyre erősebben behatárolja az alkalmazható árnyékoló típusokat, és az árnyékoló-kiosztásokat. Fix lamellás árnyékolók viharbiztosak, míg a mobil árnyékolók közül csak a ZIP screen és a szélálló zsaluzia típusok tudnak 80km/ó feletti szeleket. A kisebb méretben gyártott árnyékolók is lényegesen nagyobb szelet tudnak, mint ugyanazon típus maximális mérete.

A mobil árnyékolók éves karbantartást igényelnek, üzemeltetni kell őket szemben a fix kialakításúakkal. Az épület funkciója, használati módja ezáltal befolyásolja a választandó árnyékolást. Mobil árnyékolás esetén csak a motoros, központi vezérléssel felszerelt rendszer tuja automatikusan szabályozni a hővédelmet, és megvédeni a rendszert a vihar vagy fagykártól.