A terasz árnyékolásán túl, igény felmerülhet például erkély, vagy balkon árnyékolására, ami már a benti hőmérséklet szabályozásában is szerepet játszik.

Bár a csuklókaros napellenzőket is gyakran alkalmazzák erkélyeken, azonban hatásfokuk erőteljesen megkérdőjelezhető a nyugati fekvésű lakásoknál. Ennek az oka nem más, minthogy a fentről érkező napsugárzást ugyan tökéletesen fel tudják fogni, de amennyiben a napfény oldalirányból érkezik, úgy többnyire haszontalanok. Pontosan emiatt tervezték a balkon árnyékolókat, melyek hasonló elven működnek, mint példány egy redőny, csak vaskos műanyag-, és alumíniumlécek helyett tartós ponyva biztosítja az árnyékot, ami egy tengelyről legördülve, egy távtartó segítségével képes masszív szélvédelem társaságában kínálni az árnyékolás kényelmét.

A balkon-árnyékoló előnye a könnyed szerelhetőség mellett az, hogy maximális esztétika érhető el vele a színezhetőséggel, miközben teljes egészében, és nem csak részleteiben képes árnyékolni az adott helyiséget. Mozgatásuk a legtöbbször manuálisan történik, de sok típusuk motorizálható, aminek jóvoltából akár automatizálásra is sor kerülhet. A termékek kérhetőek nagyobb méretben, de a maximális stabilitás érdekében érdemes inkább csoportos kialakítást alkalmazni, vagyis a kisebb méretű napellenzőkből többet egymás mellé telepíteni. Erkélyeken való alkalmazása kifejezetten előnyös lehet a betekintés elleni védelem maximalizálása miatt, de egyre több helyen alkalmazzák nyílászárókon is.

És ha már itt tartunk, a nyílászárók árnyékbiztonságát taglaljuk következő találkozásunk alkalmával.