Hogyan válasszunk árnyékolót?

Először is meg kell határozni, hogy pontosan mit is várunk az adott árnyékolástechnikai megoldástól.

Felhasználás helye szerint:

 • nyílászáróhoz kapcsolódóan
 • homlokzati elemként
 • épületgépészeti takaró elemként
 • nyílt terek árnyékolására
 • üvegtetők, télikertek felületeinek árnyékolására

Kezdjük a nyílászárókhoz illeszthető megoldásokkal, a cikk végén pedig röviden említést teszünk a homlokzati elemekről is.

Ha pl. a hő épületen kívül tartása is cél, akkor mindenképpen külső árnyékolót kell választanunk,

mert a belső árnyékolástechnikai megoldások erre a feladatra nem alkalmasak,

hisz az egyszer már bejutott hőenergia csak tovább pattog az üveg és az árnyékoló között és melegíti a helyiséget.

A belső árnyékolók feladata, hogy meggátolják a belátást, illetve a monitorokra bejutó direkt napfényt kizárják a  becsillanás elkerülése érdekében.

Természetesen a leghatékonyabb a két megoldás kombinációja. Mindkét megoldásra igaz, hogy színekben mind a külső mind a belső színvilághoz könnyen tudjuk igazítani az árnyékolót az alumíniumnál RAL skála szerint, textileknél pedig számtalan színvariáció áll rendelkezésre.

Ezek után jön az anyag megválasztásának kérdése, alumíniumot vagy textilt szeretnénk:

 • egy technológiai vállalatnak kifejezetten jól áll a fémes felület, elegáns és modern egyszerre,
 • de családi házakon is jól illeszkedik egy minimál stílusú épülethez.
 • a textil viszont természetes hatású anyag, melegebb érzetet ad a szemlélőnek, így szívesen választják lakóingatlanokhoz.
 • további szempont lehet, hogy a textil fényáteresztési képessége adott, míg egy zsaluzia esetében a lamellák dőlésszögének változtatásával szabályozhatjuk a bejutó fény mennyiségét.

Megvezetés

Azoknál a szerkezeteknél,ahol a megvezetés választható lehetséges sodronyos és lefutós megoldást választani.

A sodronyos megvezetés légiesebb megjelenést biztosít, egy homlokzaton szinte láthatatlanná válik, és belső térben is ez az elterjedtebb megoldás.

A lefutósínes megoldás magasabb szerkezeteket tesz lehetővé külső árnyékolók esetén, illetve teljesen fénykizáró megoldások is elérhetőek segítségével.

Természetesen a függönyfallal egyező RAL színben választva szintén szépen simul a homlokzat látványába.

Az árnyékoló hajtásának kérdése:

Szinte minden szerkezetnél választhatunk kézi és motoros meghajtást is, de néhány kivételtől eltekintve szinte kizárólag a motorost javasoljuk, mert felhasználói élményben ég és föld a különbség, és nem ér semmit egy szerkezet, ha a felhasználója nem szívesen működteti. Különösen igaz ez a külső árnyékolók esetén, ahol a motoros meghajtás sokszorosan megbízhatóbb és kényelmesebb megoldás.

Kézi meghajtás is megfelelő, ha:

 • egy személy egy-két árnyékolót működtet, pl. irodai környezetben, ahol mindenkihez egy-két ablak és ahhoz tartozó szerkezet jut.
 • szalagfüggönyök és roletták esetén, ahol a szerkezet könnyedsége okán a kézi hajtás is megbízható

Minden más esetben válasszunk motoros meghajtást, utólag hálásak leszünk érte!

Motoros meghajtás előnyei:

 • nem igényel erőfeszítést a használata
 • központi vezérléshez illeszthető
 • távirányítható
 • külön-külön és csoportokat létrehozva is irányíthatóak a szerkezetek
 • alacsony szervízigény

Ejtsünk még pár szót a homlokzati elemekről.

A Z Lamellás megoldások filigránabb látványt nyújtanak, míg az Ellipsun termékünk markánsabb megjelenést kölcsönöz homlokzatának.

Mindkét megoldás alkalmas függőleges és vízszintes beépítésre is, illetve falak létrehozására. Alkalmazhatóak árnyékolásra és épületgépészeti egységek takarására is, miközben azok átszellőzése biztosítva marad. A forgatható Ellipsun lamelláinak segítségével az árnyékolás mértéke szabályozható, akár automatizálható is pl. napállásnak és egyéb időjárási paramétereknek megfelelően.

Nyílt terek árnyékolására

A legelegánsabb megoldás a napvitorla, de baldachinos és pergola szerkezetek kivitelezését is vállaljuk. A szerkezetek megválasztását meghatározhatja, hogy a tartóelemek már adottak, vagy megépítésük szükséges. Teraszok árnyékolásánál is egyre népszerűbb a forgatható Ellipsunból épített vízszintes beépítés.

Ha bármilyen további kérdése van az árnyékoló kiválasztása kapcsán, keresse bizalommal kollégáinkat, a felmérést díjmentesen elvégezzük, és segítünk a megfelelő árnyékolástechnikai megoldás kiválasztásában.

Választani szeretnék